Za malo i srednje poduzetništvo 407,9 milijuna kuna poticaja

Bez autora
Feb 22 2011

Sveukupna sredstva Operativnog plana poticanja malog i srednjeg poduzetništva za ovu godinu iznose 407,9 milijuna kuna, a sastoje se od devet poticajnih područja. Riječ je o bespovratnim potporama uspješnim poduzetnicima, koji pozitivno posluju i nemaju dugove prema državi i zaposlenima, istaknuo je ministar. Naime, Operativni plan dio je Programa poticanja malog i srednjeg poduzetništva za razdoblje od 2008. do 2012. godine. Do danas je podijeljeno 15.799 poticaja ukupno vrijednih 770 milijuna kuna. U Ministarstvu gospodarstva očekuju kako će sredstva za ovu godinu poboljšati gospodarske aktivnosti i doprinijeti rastu zapošljavanja. Na temelju dosadašnjeg iskustva očekuje se oko 10.000 zahtjeva za sredstva iz Operativnog plana za 2011.

Za malo i srednje poduzetništvo 407,9 milijuna kuna poticajaSveukupna sredstva Operativnog plana poticanja malog i srednjeg poduzetništva za ovu godinu iznose 407,9 milijuna kuna, a sastoje se od devet poticajnih područja, istaknuo je u utorak ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Đuro Popijač.

Riječ je o bespovratnim potporama uspješnim poduzetnicima, koji pozitivno posluju i nemaju dugove prema državi i zaposlenima, istaknuo je ministar. Naime, Operativni plan dio je Programa poticanja malog i srednjeg poduzetništva za razdoblje od 2008. do 2012. godine. Do danas je podijeljeno 15.799 poticaja ukupno vrijednih 770 milijuna kuna.

U Ministarstvu gospodarstva očekuju kako će sredstva za ovu godinu poboljšati gospodarske aktivnosti i doprinijeti rastu zapošljavanja. Državna tajnica Tihana Kraljić, istaknula je kako se na temelju dosadašnjeg iskustva očekuje oko 10.000 zahtjeva za sredstva iz Operativnog plana za 2011. Lani je tako, istaknula je Kraljić za 326 milijuna kuna osiguranih u planu prijavljeno projekata u vrijednosti većoj od milijardu kuna.

Inače, Operativni plan za 2011. uključuje poticaje za konkurentnost i inovacije (80, 2 milijuna kuna), poduzetničku infrastrukturu (54,6 milijuna kuna), povoljno financiranje uz subvencije kamata (41,5 milijuna kuna), obrazovanje za poduzetništvo (5 milijuna kuna), obrtništvo i registar (18,4 milijuna kuna), te poticaje za sufinanciranje projekata financiranih iz sredstava EU (45,3 milijuna kuna). Osim toga u plan su uključeni i poticaji za međunarodnu konkurentnost (32,2 milijuna kuna), te za ulaganje u fondove za razvoj (100 milijuna kuna), kao i u rad HAMAG-a, Hrvatskog saveza zadruga, organizaciju Nacionalnog savjetovanja te Registar potpora (30,6 milijuna kuna).

Operativni plan poticanja malog i srednjeg poduzetništva za ovu godinu sadrži i potpore namjenjene malom gospodarstu koje provode Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa (više od 22 milijuna kuna), Ministarstvo regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva (65 milijuna kuna i više od 15 milijuna eura za IPA program za regionalni razvoj), Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti (više od 19 milijuna kuna), Ministarstvo turizma (više od 65 milijuna kuna), te Ministarstvo mora (17,9 milijuna kuna). U ministarstvu gospodarstva ističu kako očekuju da će ta sredstva pomoći da se potakne rast zapošljavanja, a Hrvatski zavod za zapošljavanje mora svoje aktivnosti usmjeriti prema kvalitetnim programima, napomenuo je ministar Popijač.

Javni pozivi za projekte iz Operativnog plana objavit će se 23. veljače, u Vjesniku te na web stranicama Ministarstva gospodarstva i Hrvatske agencije za malo gospodarstvo.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik